lu.se

Företagsekonomiska institutionen

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet

International Business är Sveriges mest internationella kandidatprogram

Publicerad: 2017-03-10

Kandidatprogrammet i International Business är det senaste tillskottet i Ekonomihögskolans programportfölj, med start hösten 2017.

En efterlängtad satsning

Kandidatprogrammet i International Business är det senaste tillskottet i Ekonomihögskolans programportfölj, med start hösten 2017.

– Som en av landets mest internationella ekonomihögskolor så är det naturligt att vi nu också erbjuder ett helt kandidatprogram på engelska, säger Kristina Eneroth som är prorektor och ansvarar för utbildningsfrågor vid Ekonomihögskolan.

Martin Blom är programchef för denna satsning.

– Vi har under många år sett ett stort intresse från internationella presumtiva studenter att läsa ett kandidatprogram inom ekonomi, och det här är ett sätt att tillgodose det behovet. Det är också ett sätt för Ekonomihögskolan att ytterligare internationalisera grundnivån. En bonus är också att vi ökar kursutbudet för inkommande utbytesstudenter.

856 internationella studenter har redan sökt

Programmet seglade in som Sveriges mest sökta program i den internationella ansökningsomgången (mitten av oktober–16 januari) – både i totalt antal ansökningar samt antal förstahandssökande.

– Det finns flera faktorer till programmets starka attraktionskraft. Naturligtvis är Ekonomihögskolan och Lunds universitet goda rykte och att vi placerar oss väl i olika rankingar viktiga faktorer. Många vill också uppleva studentstaden Lund. Att läsa ett program på engelska, och som dessutom inriktar sig mot international business, öppnar dörrar för den som vill jobba internationellt i framtiden, uppger Martin Blom.

Till den internationella antagningsomgången är det ungefär 20 platser som ska fördelas mellan de förstahandssökande, och hela 856 internationella studenter valde International Business i första hand. Madeleine Forsberg är utbildningskoordinator för International Business programmet. Hon märkte tidigt av det stora intresset för programmet, inte minst genom de många mejl hon svarar på från presumtiva studenter.

– Intresserade studenter hör av sig varje dag både på mejl och telefon. Det är mycket frågor kring antagningsprocessen, om behörighet med utländska betyg samt hur det fungerar med boende och liknande när man är student i Lund. Jag har tidigare själv studerat vid Lunds universitet, varit på utbytesstudier samt varit aktiv inom Lunds studentliv så jag har mycket tips till potentiella studenter, uppger Madeleine.

Nu öppnar den nationella ansökningsomgången

Nu är det dags för den nationella antagningsomgången, vilket innebär att ytterligare 20 programplatser ska fördelas inför höstens programstart. Så vem ska söka till Ekonomihögskolans första engelskspråkiga kandidatprogram? Martin Blom har svaret.

– Programmet passar dig som är studiemotiverad och som har intresse för andra kulturer. Du kommer möta lärare från en rad olika discipliner, ett högt studietempo med många parallella kurser, och möjlighet till utlandsstudier eller internship. Liksom andra ekonomutbildningar på den här nivån så får du en bred grund att stå på, men vi förbereder dig också för att jobba internationellt eftersom kurserna har en tydlig internationell prägel. Vi använder oss mycket av verkliga problem i undervisningen – så kallade praktikfall eller "case" – och för det här programmet kommer såklart ”casen” förbereda dig för de utmaningar du kan möta på en internationell arbetsplats.

Vad händer nu?

Den nationella ansökningsgången öppnar i mitten av mars. Sista ansökningsdag är 15 april. Platserna fördelas enligt betyg (66 %) och högskoleprovet (34 %). Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Kontakt

Martin Blom
Programchef

martin.blom@fek.lu.se

Madeleine Forsberg
Utbildningskoordinator

bachelor@ehl.lu.se

Kandidatprogrammet i International Business innehåller kurser där du lär dig grunderna i det du behöver för att kunna jobba i internationella miljöer. Alla kurser ges på engelska och du pluggar tillsammans med studenter från hela världen.

Läs mer om International Business

Notera att programmet inte är anpassat för svensk revisorsbehörighet. Är du intresserad att jobba som revisor så ska du söka till vårt Ekonomie kandidatprogram.

inc($this->nyheter->getSnippet()); ?>