Nya klassrum vänder upp och ner på undervisningen
Publicerad: 2018-11-05
På Ekonomihögskolan finns sedan i början av höstterminen två nya salar för flippad (omvänd) undervisning. Målet: att studenterna ska lära sig mer och bättre – samtidigt som de och lärarna har roligt på vägen dit.

”Jag tycker att det flippade klassrumet ger möjlighet till en djupare förståelse inom ämnet som du studerar,” säger studenten Amalia Larsson Hurtig.
De nya klassrummen har whiteboardtavlor längs med alla väggar och saknar helt någon egen plats för läraren. Sex rejäla ljusgrå bord med stolar dominerar rummen. Välkommen till Ekonomihögskolans första flippade klassrum.
– Allt är tvärtom jämfört med traditionell katederundervisning, säger Ola Mattisson, universitetslektor i företagsekonomi och en av dem som jobbar med att ”flippa” delar av sina kurser på Ekonomihögskolan. Han fortsätter:
– Det gör att vi lärare kan vara mer av coacher och får en helt annan möjlighet att skapa dynamik i gruppen och i diskussionerna. Tanken är att själva föreläsningen hålls via nätet, av läraren eller någon annan, studenterna studerar den hemifrån och sedan kan vi jobba med den praktiska tillämpningen tillsammans i skolan.
Vässar studentens förmågor
Det är främst enstaka kurser som Business Policy (7,5 hp) på kandidatnivå och Organization and Leadership (5 hp) inom kandidatprogrammet International Business som får flippat innehåll, men också delar av Master in Management (MIM). Inga stora förändringar införs på en gång, utan det mesta sker successivt – både för lärarnas och studenternas skull.
– Det kan såklart finnas elever som föredrar att sitta och lyssna på en föreläsning. Men med flippade klassrum får du som student mer varierade undervisningsformer och tillfälle att träna upp fler av dina förmågor. Många av de saker du ska kunna i din framtida yrkesgärning bygger på interaktion med andra personer och att argumentera för din ståndpunkt. Det kan bli mer krävande för studenten till en början, men när det är dags för tentan har du allt att vinna på att ha deltagit i de här övningarna, säger Ola Mattisson.
Den flippade pedagogiken används på flera utbildningar inom Medicinska fakulteten. Det finns även lärare på Ekonomihögskolan som jobbat med flippat innehåll i undervisningen länge, men utan att ha en sal anpassad för ändamålet. En av dem är universitetslektorn Nadja Sörgärde. Gensvaret från hennes studenter på introduktionskursen Organization and Leadership samt kandidatkursen Leadership and change management har varit mycket positivt.
– Studenterna uttrycker att de lär sig mer effektivt och på djupet, vilket jag också har noterat. De säger också att de känner sig mer studiemotiverade. En viktig förutsättning för att det ska fungera bra är att studenterna introduceras till det pedagogiska upplägget. Därför är introduktionsföreläsningen viktig för mig. Där lyfter jag fram den pedagogiska idéen och förbereder studenterna på vad som förväntas av dem. Min ambition är att studenterna ska vara aktiva redan från dag ett, säger Nadja Sörgärde.
Gör undervisningen roligare
Nadja Sörgärde har experimenterat en hel del med materialet som studenterna ska ta del av hemifrån.
– Det som har fungerat bäst för mig är ha kurslitteratur som är lämplig för självstudier, övningsuppgifter för att skapa driv och fokus samt inspelade korta, dynamiska power-point-presentationer som är särskilt framtagna för att understödja studenternas egna arbete.
Universitetslektorn Matts Kärreman flippar delar av innehållet för kursen Business Policy. Han, liksom de andra lärarna, återkommer till att flippade klassrum gör undervisningen roligare både för studenterna och läraren, samtidigt som det förhoppningsvis också gör att studenterna lär sig bättre.
– På en traditionell kurs gör vi allt vi kan för att de ska ta till sig litteraturen redan tidigt, men det finns många skäl till att de ändå skjuter den framför sig. Läraren blir som en markeringspenna, som ger läsanvisningar inför tentan. Nu hoppas vi kunna ge feedback under kursens gång, vilket kan göra att studenten kan reagera på sin inlärning i tid.
Kurslitteratur och frågor för uppgifterna i det flippade klassrummet. Foto: Louise Larsson
Whiteboardtavlor och runda bord med bekväma stolar är några viktiga delar i de nya klassrummen.