lu.se

Företagsekonomiska institutionen

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet

Prisad pedagog med dialog som främsta verktyg

Publicerad: 2019-02-18

Universitetslektorn Nadja Sörgärde har fått Studenternas pris för utmärkta lärarinsatser inom undervisningen. Hennes studenter lovordar ett engagemang utöver det vanliga. Själv tycker Nadja att engagemanget hänger tätt samman med att hon tycker det är så roligt att undervisa – framför allt genom att se hur studenterna utvecklas.

Läraren Nadja sitter vid ett bord och pratar med några studenter. Det står laptops på bordet. Foto.

– Jag vill prata med studenterna, inte till eller om dem. Lärandet sker när de engagerar sig. Vi gör det tillsammans helt enkelt, säger Nadja Sörgärde. Foto: Kennet Ruona

– Ibland kan jag tänka ”varför insåg jag inte tidigare att det var det här jag skulle göra?” Redan när jag pluggade var jag övningsledare i programmering och ledde stepklasser på Gerdahallen. Det gör att jag inte får stora skälvan när jag ska prata inför tvåhundra personer i aulan.

Nadja Sörgärde sitter på sitt arbetsrum, omgiven av frodiga gröna växter och böcker, men det är inte här hon tillbringar större delen av sin tid. Är hon inte på kontoret eller klassrummet leder hon fortfarande gruppträning, odlar sin trädgård eller umgås med familjen. Lärarrollen faller sig naturlig och med den tryggheten i ryggen vågar hon öppna upp för studentinflytande i undervisningen.

– Jag vill gärna ha en dialog. Studenterna är mina medproducenter och jag är övertygad om att de vill lära sig. Men om man frågar om synpunkter får man inte vara rädd för vad som då kommer fram.

Kvitto på att studenterna lär sig

Tidigare under dagen deltar hon som kursansvarig i ett uppsatsseminarium. Studenterna diskuterar vant varandras texter, resonerar kring infallsvinklar och skrattar tillsammans. De har tagit med knytis på ost, snittar och tårta för att fira att det är sista tillfället som de ses innan de ska ut i arbetslivet eller vidare till masterstudier. Nadja lyssnar, skjuter in olika perspektiv och ställer följdfrågor.

– Det är kul att få följa dem under en hel termin, säger hon senare. Jag ser hur de har utvecklats från första kursdagen, hur de ledigt använder sig av olika begrepp som vi gått igenom. Det är ett sådant tydligt kvitto på att studenterna lärt sig saker.

Nadja Sörgärde är civilingenjören som blev intresserad av ledarskap och organisation under masterstudierna i Technology Management. I dag är hon universitetslektor i företagsekonomi, nyligen uppmärksammad med Studenternas pris för utmärkta lärarinsatser inom undervisningen.

– Jag drivs av att fler ska komma till tals och engagera sig under lektionerna. I interaktion med andra utmanas studenterna att reflektera och argumentera vilket gör att inlärningen tas till en ny nivå. 

Flippade klassrum gör skillnad

Redan när Nadja var ny som lärare märkte hon att det var en del studenter som presterade bra på tentorna, men som satt helt tysta i klassrummet, trots att hon undervisade med case. Hon började experimentera med andra pedagogiska grepp, bland annat ”flippade klassrum”. Pedagogiken bygger på att studenternas initiala inlärning sker på egen hand, med online-föreläsningar, quiz och självstuderingsfrågor som stöd. Sedan diskuterar de med klasskamrater och lärare på plats i skolan för att ta resonemangen vidare och fördjupa förståelsen.

– Jag ser hur det gör stor skillnad. Undervisningsformen engagerar och skapar driv i inlärningen.

I den flippade undervisningen tar läraren rollen som processledare.

– Det blir ett högt tempo, men det fungerar. Det som fastnar från undervisningen är sällan det man hör en föreläsare säga. Ett av de bästa sätten att lära sig är när man kan förklara och dela med sig av det man lärt sig till andra. Det är något som jag uppmuntrar dem till redan första gången vi ses på kursen.

Nyckelord som Nadja återkommer till på kontoret är dialog, engagemang och utveckling, till gagn för både studenterna och henne själv.

– ”Bra” i en utvärdering ger mig inte mycket. Då vill jag veta vad som var bra. Och samma sak med kritiska synpunkter. Jag försöker förstå vad som är problemet. Jag vill inte ge studenterna en lättare bok eller lättare uppgifter, utan hellre fundera på hur jag kan ge dem förutsättningar för att klara sina uppgifter bättre. Jag sänker inte ribban, utan jag vill att de sätter den högt, jobbar hårt och lär sig mer. Det handlar om att hitta deras driv och engagemang. Först då kan det bli lärande på riktigt.

Det börjar snöa utanför kontorsfönstret med utsikt mot studentboendet Sparta.

– Det är skillnad i att undervisa med eller till. Jag vill prata med studenterna, inte till eller om dem. Lärandet sker när de engagerar sig i materialet. Vi gör det tillsammans helt enkelt.

 

Studenter om vad som gör Nadja Sörgärde till en bra lärare

Tobias Graaf

– Nadja är den lärare som har lärt mig absolut mest på Ekonomihögskolan. Hon sätter studentens utveckling i centrum och har en förmåga att möta personer just där dom är och se deras kvaliteter och potential. Hon är nyfiken på våra erfarenheter och tar in dessa i utbildningen och skräddarsyr diskussioner kring dem. Otroligt utvecklande!

Emelie Adenlöf

– Nadjas entusiasm för det hon lär ut lyfter energin i rummet och gör att man som student verkligen vill lyssna. Denna passion märks även i den detaljerade och konstruktiva feedbacken vi som studenter får på alla uppgifter. I våra seminarier var vi gruppvis ansvariga för att lära ut akademiskt material till hela klassen. På så sätt blev seminarierna riktigt intressanta och jag uppfattade tentan som lätt då koncept och teorier låg nära i minnet.

Hugo Jansson

– Nadja är otroligt engagerad! Det skapade i sin tur ett stort engagemang även hos mig. Hon är väldigt lyhörd – det finns ett intresse och en öppenhet från hennes sida att utvecklas, inte minst genom kontakten med studenterna. Det i sin tur ger oss möjlighet att påverka utbildningen. Det krävs nog en hel del mod som lärare för att ha det tillvägagångssättet.

Nadja Sörgärde

Gör: Universitetslektor i företagsekonomi på Ekonomihögskolan

Aktuell: Tog emot Studenternas pris för utmärkta lärarinsatser inom undervisningen på Universitetets årshögtid 25 januari.

Intressen: Umgås med familjen, träna, fixa i trädgården

Oanad talang: Trädgårdsdesign

Gör aldrig: Äter kött

Läser just nu: Lyssnar på Becoming av Michelle Obama

Nadja Sörgärde i Lunds universitets forskningsportal

Läs mer om den pedagogiska utmärkelsen

Läs mer om flippade klassrum