lu.se

Företagsekonomiska institutionen

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet

Starkt lag tog hem andraplats i prestigefylld casetävling

Publicerad: 2019-01-14

Ett stort grattis till Hanna Rasmusson, Ella Zhao, Samuel Spjuth, Erik Månsson och coachen Mats Urde för en ärofylld andraplats i John Molson MBA International Case Competition 2019!

– Det har varit en fantastisk upplevelse, och vi trodde aldrig att vi skulle gå så långt i en tävling som riktar sig till MBA-studenter. Mats Urde har gjort en fantastisk insats som coach! Han har verkligen stöttat och inspirerat oss. Vi vill också tacka Ekonomihögskolan som gjorde det möjligt för oss att åka. Vi hoppas att vi genom det här äventyret har visat vilken stark casekultur vi har på skolan, och att den dessutom är i världsklass, säger deltagaren Erik Månsson.

– Årets tema var “disruption” (ungefärlig betydelse: splittring, upplösning) vilket passade oss perfekt. Det är en kombination av våra intressen: varumärken, organisationsteori, finans och digitalisering, fortsätter Erik.

I John Molson MBA International Case Competition tävlar 36 lag från internationellt välrenommerade ekonomi- och handelshögskolor. Den sägs vara den största casetävlingen av sitt slag.

– Vi är extremt glada och stolta över att sluta på en andraplats. Vi fick också motta pris för bästa “team spirit” för att ha spridit genuin värme och samarbetsvilja under tävlingen – det betyder nästan mer än andraplatsen, berättar coachen Mats Urde.

Placeringen idag är Lunds i särklass bästa placering under de drygt 20 år vi deltagit. Det finns inga genvägar till en sådan placering. Det krävs planering, träning, träning, träning, ledarskap och skolans casekultur som ligger bakom ett framgångsrikt team, avslutar Mats Urde.

Laget från Ekonomihögskolan vann fyra av fem case under gruppspelet, vilket gav dem en plats i semifinalen. Väl där genomförde de, enligt sig själva, sin bästa lösning och presentation. I semifinalen passerade de HEC Montreal och Asper Business School. I finalen väntade Nanyang Business School och McMaster University DeGroote School of Business. I slutändan stod Nanyang Business School som mästare.

Laget är lösningen

Med upp till tre timmars förberedelsetid ska lagen analysera och utvärdera tidigare opublicerade affärscase. Genom att använda sina styrkor, kunskap och erfarenhet presenterar de sin förmåga att fördjupa sig inom ett problem och föreslå lösningar.

Förslaget presenteras framför en jury. Under tävlingens gång involveras mer än 300 företagsrepresentanter olika bakgrunder, erfarenheter och perspektiv som jurymedlemmar. De utvärderar lagens förslag och presentation baserat på kreativitet, insikt, relevans och trovärdighet.

Om laget

Ella Wenxin Zhao

Läser: Master’s in Finance
Från: Kina
Karriärplaner: Vill jobba inom finans, särskilt fusioner och förvärv. Har fått en plats på PwC:s graduate rotation programme i september. Ser fram emot att utforska alla möjligheter inom företaget, och slutligen hitta den position där hon passar bäst.

Erik Månsson

Läser: Ekonomie kandidatprogrammet
Från: Sverige
Karriärplaner: Vill fortsätta utvecklas inom ledarskap, organisationsutveckling och företagskultur. Kommer förhoppningsvis arbeta på (eller med) start-ups efter examen.

Hanna Rasmusson

Läser: Master’s in Accounting and Finance
Från: Sverige
Planer framöver: Specialiserad inom corporate finance, vill fortsätta använda och vidareutveckla sina teoretiska och analytiska färdigheter. Kommer efter examen börja jobba på KPMG Transaction Services i Stockholm.

Samuel Spjuth

Läser: Ekonomie kandidatprogrammet
Från: Sverige
Planer framöver: Vill fortsätta utvecklas sina färdigheter inom branding, digitalisering och strategi. Kommer börja jobba som Assistant Brand Manager (Norden) för Procter & Gamble i januari.

Coach: Mats Urde

Forskare inom området varumärkesstrategi med ett särskilt intresse för case-metoden som lärare. 

Läs mer om Mats i Forskningsportalen

Läs mer om case teaching and learning på Ekonomihögskolans engelska webbplats